A minősítésnek hármas célja van;

1., Az íjászt fogadó vadásztatók számára egyértelmű iránymutatást adjon az íj és íjász hatékony lő távjáról és segítsen az íjjal való vadászat optimális környezetének kialakításában.
2., A MIVaThoz érkező vadászati és kár elhárítási felkérések teljesítéséhez megfelelő felkészültségű íjászok biztosítása.
3., Egységes lő képességi, felkészültségi minimum létrehozása, melynek elérése minden íjjal vadászni szándékozó számára iránymutatás a minimum elérendő szint tekintetében.

 

A Minősítőn való részvétel feltételei;
1., Érvényes Állami Vadászjegy, mely „vadász-íjászatra” érvényes
2., Magyar Íjász Vadász Baráti Társaság tagság
3., Vadászatra felkészített íj, mely az adott húzáshosszon csigás íj esetében minimum 55# húzóerejű, reflex íj esetében 50# húzóerejű, amellyel a Minősítő meglövésre kerül.

 

 

A minősítő eljárás;
1., A minősítő lövéseket 4 lőállásból kell leadni; ülő, álló, emelt lőállásból (talpmagasság min. 2,5 méter) és az éjszakai álló lőállásból.
2., A célok 3d nagyvad célok, a lőállástól minimum 3, maximum 25 méteres távolságig.
3., Lőállásonként 3x3 lövés, célonként 1-1 lövés, összesen 12 lövés adandó le.
4., A Minősítő az adott húzáshosszon csigás íj esetében minimum 55# húzóerejű, reflex íj esetében 50# húzóerejű íjjal lőhető. A Minősítő csak vadkár elhárításhoz felszerelt íjjal lőhető meg, ennek meglétét a bírók állapítják meg.

 

A minősítési szint;
1., A 12 lövésből minimum 7 „tüdő és/vagy szív” lövés a minősítési minimum.
2., A Minősítés olyan típusú íjra érvényes, amivel a Minősítés megtörtént. (reflex vagy csigás)
3., A lövések eredményességét 3 minősítő bíró dönti el. 2-1 arányú szavazat elég a lövés eredményességének eldöntéséhez..
4., A bírókat a MIVaT kéri fel.

Sikertelen Minősítő vizsga esetén, akár már a következő minősítési helyszínen és időpontban a Minősítési eljárás megismételhető.

Minősítő vizsga részvételi díja 5000 Ft. A MIVaT tagjainak térítésmentes.