Megelégelte az önkormányzat a vaddisznók garázdálkodását, ezért kilövési engedélyt kért a rendőrségtől. Egy hivatásos vadászt bíztak meg az elszaporodott állomány gyérítésével. A lakosok az önkormányzati képviselőnél jelezhetik, ha házuk környékén vaddisznó garázdálkodik.

vadasz_160107ml.jpg

Fotó: Mocsári László

- Itt az előttem látható nyomok egyértelműen a vaddisznónak a nyomát jelzik – mondja Pecze István vadász.

Jól látszanak a vaddisznó nyomai a hóban. Mindez alig száz méterre a Miskolci Egyetem épületétől. Az utóbbi időben 30-40 példányra nőtt a belterületen garázdálkodó vaddisznók száma, ezért a z önkormányzat kilövési engedélyt kért és kapott a rendőrségtől. Ezt egy hivatásos vadász végezheti.

vadasz_160107ml_3.jpg

- Az engedélyezési eljárás része volt, hogy vaddisznók mozgásterületeit és az általuk kedvelt részeiket fel kellett térképezni. Ugyanis elejtésükre is kizárólag azon a részen van lehetőség, illetve ott van esély, ahol szívesen mozognak – mondja Pecze István vadász.

Belterületi vadászatra korábban  csak Pécsen volt példa, ahol szintén sok gondot okoztak az állatok. Most a legproblémásabb részeken kezdik meg a munkát.

vadasz_160107ml_6.jpg

- Diósgyőr városrész. Nyilván ott vannak a külterületi részek. A Komlóstető, a Varga-hegy, illetve ahol vagyunk, Miskolctapolcán; a miskolctapolcai zártkerti ingatlanok a második legjelentősebb vaddisznó által károsított területek – mondja  Durda Péter, a Polgármesteri Hivatal vagyonfelügyeleti osztályának műszaki koordinátora.

A kilövésekre délután 4 és reggel 6 óra között van lehetőség. Az engedély pedig január 6-tól február 28-áig, a vadászati szezon végéig szól. A lakosok az önkormányzati képviselőknél tehetnek bejelentést, ha azt tapasztalják, hogy házuk környékén vaddisznó garázdálkodik.

Forrás: Kereki Gergely/minap.hu